Beskyt dig mod solen med en kvalitetsdug
Der er intet bedre end at bruge sommeren på at sidde og hygge ude under solen med venner og familie, og det kan du sandsynligvis nikke genkendende til.
Det er hyggeligt, skaber nærvær, og det er kort og godt den perfekte måde at bruge sommeren på.
Til gengæld kender du også til den udfordring, der følger med solen – nemlig rød og irriteret hud eller med andre ord: en god gammeldags solskoldning.
Bliver du først solbrændt, så kan din dag hurtigt gå fra god til dårlig, og det sætter hurtigt en stopper for en fantastisk dag sammen med vennerne. Du er pludselig nødt til at gemme dig væk og passe på dig selv – og det ødelægger sommerens hygge
Og for dig med en særlig sensitiv hudtype er det et mareridt, du sikkert oplever hver eneste sommer.
Heldigvis kan du komme udfordringen til livs med en god markise med en dertilhørende dug af høj kvalitet, som kan holde dig sikker i solen, så du kan nyde sommeren og det gode selskab fuldt ud.
Men lad os starte med et kort skriv om solskoldning og uv-stråler generelt for til sidst at gøre det klart, hvordan en markisedug kan hjælpe med at beskytte dig og dine nære under solens stråler!
Værd at vide om solskoldning
Solskin er lækkert, og det er en af sommerens goder, som du elsker at nyde hvert år.
Men omend solen er din ven, der giver anledning til gode oplevelser, så kan den også medføre mindre sjove oplevelser.
De største fordele ved solen er de lyse tanker, den skaber. Du oplever med stor sandsynlighed en humørstigning over sommeren, som gør din hverdag gladere og lettere. Vi bruger pludselig mere tid på at nyde hinanden ude i sommeren og under solen, og det giver anledning til et dejligt fællesskab og hyggelige stunder. Hertil bidrager solen med at give os D-vitamin, som vi ikke kan være foruden.
På den anden side kender vi også alle sammen til nogle af de negative sider ved solen, herunder hudaldring samt særlig solskoldning (som vi alle har prøvet i større eller mindre grad).
Og derudover kan solen føre til mere alvorlige bivirkninger som øjenskader, svækkelse af dit immunforsvar samt potentielt dødelige bivirkninger som hudkræft.
En solskoldning (afhængigt af graden) kan altså føre til mere end blot ubehag, og det er derfor altid anbefalet at beskytte dig selv under solen og ikke mindst tænke dig om, når sommeren er på sit højeste og solen virkelig skinner igennem.
De fire solråd fra Kræftens Bekæmpelse er altid værd at skrive sig bag øret, når du bevæger dig ud om sommeren:
- Skygge
Bevæg dig primært i skyggen i tidsrummet mellem 12 og 15, hvis uv-indekset er 3 eller derover. - Solhat
Dæk bar hud til med tøj, når solen står højest. - Solcreme
Sørg for at bruge rigeligt med faktor 15, og husk, at uanset, hvor meget solcreme du anvender, må du ikke ligge i solen hele dagen. - Sluk solariet
Kunstige stråler fra et solarie øger risikoen for hudkræft markant. Vær obs på, at jo yngre du er, jo mere udsat er du.
Og naturligvis råd nummer 5: Brug altid en markisedug ...
… Okay sidstnævnte fandt vi måske selv på, men ikke desto mindre kan en markisedug være en vigtig medspiller med hensyn til at holde dig sikker under solen.
Mere om det senere.
Lad os med de fire solråd in mente tage et kig på, hvad uv-indekset egentlig er for en størrelse:
UV-indekset fortæller dig om solens ultraviolette stråling
Det ultraviolette indeks eller blot uv-indekset er et udtryk for intensiteten af solens ultraviolette stråler på et bestemt sted på en bestemt dag.
Uv-indekset er en international standard, som bruges til at oplyse den generelle befolkning om solens intensitet med henblik på at kunne tage de nødvendige forholdsregler på et givent tidspunkt.
Kort og godt fortæller uv-indekset altså folk som dig og mig, hvordan vi skal gebærde os alt efter sted og tidspunkt – hvis vi vil undgå at blive solskoldede.
Mere detaljeret kan det siges, at der ved forudsigelsen af uv-indekset tages højde for bølgelængden af de ultraviolette stråler, som huden er mest følsom over for, viden om ozonlagets tykkelse og ikke mindst tilstedeværelsen af skyer i området.
Uv-indekset er endvidere lavet som en lineær skala, hvilket gør det nemmere at forholde sig til og mere praktisk anvendeligt. Helt konkret betyder det, at hvis du begynder at blive skoldet ved uv-indeks 4 efter 30 minutter i solen – så vil du blive skoldet efter 15 minutter ved uv-indeks 8 og efter 60 minutter i uv-indeks 2.
Indekset inddeles typisk i fem kategorier fra ”lav” til ”ekstrem”, afhængigt af den risiko, indekset repræsenterer for den gennemsnitlige voksne. De fem kategorier er:
Lav (uv-indeks 0-2.9): Repræsenterer en lav risiko for solskoldning, og her er det sjældent nødvendigt med beskyttelse.
Moderat (uv-indeks 3-5.9): Repræsenterer en moderat risiko for solskoldning. Tid i skyggen og moderat brug af beskyttelse er anbefalet.
Høj (uv-indeks 6-7.9): Repræsenterer en høj risiko for solskoldning, og beskyttelse af hud og øjne er nødvendigt. Brug tid i skyggen, når solen står højest.
Meget høj (uv-indeks 8-10.9): Repræsenterer en meget høj risiko for solskoldning. Tag dine forholdsregler, og brug meget beskyttelse, da huden og øjnene kan tage skade hurtigt.
Ekstrem (uv-indeks 11+): Repræsenterer en ekstrem risiko for solskoldning. Hud og øjne kan tage skade indenfor få minutter, og der skal bruges høj grad af beskyttelse hele tiden.
I Danmark oplever vi sjældent et uv-indeks over 7 i sommermånederne (hvilket dog også er mere end rigeligt til at få slemme solskoldninger). Nærmer vi os ækvator, vil middagssolen i værste fald medføre et uv-indeks på op mod 15.
Uv-indekset bliver opdateret dagligt af tjenester som Danmarks Meteorologiske Institut, så du altid kan være forberedt og tage de nødvendige forholdsregler, når du skal på ferie eller blot nyde sommeren herhjemme.
Vær særligt opmærksom på din hudtype
Foruden at kende til uv-indekset er det særligt relevant at kende din hudtype, da den har stor betydning for din reaktion på solens ultraviolette stråler.
Hudtyper inddeles i 6 typer, hvor 1 er meget lys hud, og 6 er meget mørk hud.
Hudtype 1 vil altså være det klassiske nordiske udtryk med meget hvid hud, lyse øjenfarver, lyst eller rødt hår og mange fregner.
Hudtype 6 er derimod karakteristisk for folk (fx fra Afrika) med meget mørk hud, brune øjne og ingen fregner.
Og så er der naturligvis en masse hudtyper midtimellem.
Du kan eventuelt pejle dig frem til din hudtype ved at kigge på denne tabel.
Mere vigtigt er det at vide, at din hudfarve har direkte indflydelse på hvordan uv-indekset påvirker dig.
Her forholder det sig nemlig således, at jo tættere din hud er på hudtype 1, jo nemmere bliver du solskoldet – hvorimod du ikke bliver solskoldet (i hvert fald meget sjældent), hvis din hudtype er tæt på hudtype 6.
Her er det endvidere relevant at vide, at gennemsnitsdanskeren har hudtype 2, hvilket i praksis betyder, at den almindelige dansker bliver solskoldet efter 45 minutter i solen ved uv-indeks 6 (deraf huskereglen "højst tre kvarter med seks").
Sådan kan en god markisedug gøre din sommer bedre (og dig mindre skoldet)
Nu har du fået et større kendskab til solskoldning, uv-indeks samt en masse anden generel viden om solens stråler og ikke mindst de negative effekter, de kan føre med sig.
Men du elsker solen, og du vil naturligvis gerne kunne bruge så meget tid som muligt under den i løbet af sommermånederne og nyde dens fordele – og det skal du naturligvis også.
Du skal heller ikke være bange for solen (tværtimod), du skal blot være opmærksom på at tage de nødvendige forholdsregler og holde dig beskyttet, så du kan nyde solen i stedet for at bruge tiden indenfor med en ærgerlig og unødvendig solskoldning.
Og det er lige præcis noget, vores markise med tilhørende dug kan hjælpe dig med.
Men først skal vi tage et hurtigt kig på begrebet solbeskyttelsesfaktor:
Solbeskyttelsesfaktoren angiver graden af beskyttelse mod UV-stråler
Hvis du hyppigt anvender solcreme, så har du med stor sandsynlighed hørt om begrebet solbeskyttelsesfaktor før. Og hvis ikke, så får du her en hurtig forklaring:
Solbeskyttelsesfaktoren refererer kort og godt til den mængde af solskoldende uv-stråler, der rammer huden, og anvendes typisk til at angive graden af solbeskyttelse ved eksempelvis solcreme.
Helt konkret angives solbeskyttelsesfaktoren med et tal (eller en faktor), alt efter hvor stor en mængde af skadelig uv-bestråling der rammer huden.
En beskyttelsesfaktor på 15 vil eksempelvis betyde, at 1/15 af solens skoldende stråler rammer huden. En højere faktor medfører altså en betydelig højere grad af beskyttelse – og dermed en større sandsynlighed for at undgå at blive skoldet i solen.
Det er værd at bemærke, at solbeskyttelsesfaktoren ikke altid er helt eksakt ved brug af solcreme, da det afhænger af mængden af creme, der bliver smurt på huden, samt ikke mindst af, hvor længe cremen har været påsmurt huden.
Skal du selv bedømme effekten af en given beskyttelsesfaktor på en praktisk anvendelig måde, kan du gøre det ved at gange faktoren med den tid det tager, førend du bliver skoldet på en given dag uden beskyttelse.
Bliver du eksempelvis skoldet efter 10 minutter uden beskyttelse ved et givent uv-indeks, så vil du altså først blive skoldet efter 150 minutter med en solbeskyttelsesfaktor på 15.
Således er det nemt for dig at forholde dig til, hvordan en given beskyttelsesfaktor har en direkte effekt på den tid du kan være ude i solen uden at skulle bekymre dig om rød og irriteret hud.
Duge med en solbeskyttelsesfaktor på 80 holder dig sikker i solen
Og med det eksempel kommer vi til sidste punkt: nemlig at vores markiseduge har en solbeskyttelsesfaktor på 80.
Sagt med andre ord: Med en af vores markiseduge er du sikret maksimal beskyttelse i solen, og din (og andres) risiko for at lande en ærgerlig solskoldning vil være minimal.
En god markisedug giver dig ikke mindst mulighed for at nyde solen og sommeren uden at skulle væde dig i solcreme konstant. I stedet giver dugen dig god mulighed for at være udenfor med god samvittighed, så du kan nyde det gode samvær og den skønne sol!
Det skal nævnes, at samtlige af vores duge har en solbeskyttelsesfaktor på 80 uanset farve.
Nu har du fået en solid viden om solen generelt herunder uv-indekset, solbeskyttelsesfaktoren samt ikke mindst, hvordan forskellige hudtyper reagerer på solens uv-stråler.
Jeg håber, at du nu i højere grad ved, hvordan du skal gebærde dig i solen – så du kan undgå solskoldning og i stedet fokusere på at hygge dig i varmen.
Vil du gerne helgardere dig til sommeren – og have de bedste forudsætninger for at nyde solen fuldt ud – så kan du komme langt med en god markise og tilhørende dug her fra Markiseeksperten.
Har du spørgsmål vedrørende artiklen eller vores markiseduge generelt, så hører vi naturligvis gerne fra dig.